Oman rahan lisäksi moni yksityissijoittaja pitää omassa sijoitussalkussaan myös lainarahalla hankittua omaisuutta. Vaikka lainasijoittaminen ei välttämättä sovi kaikille uusille sijoittajille, etenkin hyvin vakavaraiset sijoittajat voivat hakea lainaa ja sijoittaa, jos oman pääoman eli henkilökohtaisen omaisuuden likviditeetti ei juuri sijoitushetkellä jousta esimerkiksi osakkeiden ostamiseen. Tällainen tilanne voi esimerkiksi olla, jos omilla rahoilla on hankittu jo pankille maksettu omakotitalo, ja tietyn osakkeen tai indeksin kurssi näyttäisi juuri nyt todella hyvältä sijoitukselta. Tällöin yksi vaihtoehto rahoittaa kyseinen mahdollinen kurssinousu on ottamalla lainaa, jonka sijoittaa.

Lainaa sijoittamiseen

Osakesijoittaminen ja asuntosijoittaminen lainalla

Osakesijoittaminen lainarahalla vaatii hieman erilaista tuntemusta osakkeista kuin omalla rahalla sijoittaminen, mutta myös osakesijoittamisessa voidaan käyttää velkarahoitusta. Tällöin puhutaan yleisesti sijoituksen velkavivusta, jolla pyritään hyötymään mahdollisesta kurssinoususta maksimaalisesti lisäämällä omistusta aliarvostetussa yhtiössä juuri ennen kurssinousua. Kyseessä on toki korkeariskisempi sijoitusstrategia, jonkalaista ei välttämättä voi suositella kaikille aloittelijoille. Kuitenkin jos sijoitustaustaa löytyy ja oma portfolio ja takuut ovat kunnossa, voi luotonantajilta saada hyvinkin rahaa jopa oman sijoitussalkun verran. Lainarahalla voi toki sijoittaa muihinkin kohteisiin kuin osakkeisiin. Osakkeiden lisäksi velkavipu toimii muissakin korkeariskisimmissä sijoituskohteissa, kuten korkosijoituksissa tai johdannaisissa.

Asuntosijoittaminen lainarahalla

Kuitenkin ehkä kaikista tunnetuin sijoituskohde, jota rahoitetaan usein lainarahalla, on asuntosijoittaminen. Asuntosijoittamisessa keskitytään saamaan tuottoa sekä asunnon arvon noususta että vuokraustoiminnasta. Usein sijoitusasunto hankitaan vasta oman asunnon jälkeen, mutta toisaalta mikään ei estä vuokra-asumista ja asuntosijoittamista. Koska asunnon ostaminen vaatii paljon pääomaa, suuri osa siitä on yleensä myös lainaa. Sijoitusasunnon hankkiminen lainalla on itse asiassa hyvin edullista myös verotuksen osalta, sillä sijoitusasuntojen korot saa vähentää omista pääomatuloista maksettavista veroista.

Parhaimmillaan uuden asunnon velattomasta arvosta voi saada lainaa jopa 70 prosenttia. Esimerkiksi sadan tuhannen euron asunnosta noin 70 000 euroa voi saada siis lainana. Mitä enemmän itselle on kertynyt omaisuutta, sitä suuremman osan asunnon arvosta voi myös rahoittaa lainana. Asuntosijoittajan näkökulmasta jopa poikkeuksellisen suosittua, joka ei välttämättä kaikille lainanhakijoille tule mieleen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *